Laatste nieuws

Nieuwe Exposities en Projecten:   

Kunstschilder Sjoerd van den Boom viert 25-jarig jubileum

BERGEN OP ZOOM - Sjoerd van den Boom is een veelzijdig mens, een ménsenmens. Hij begon 25 jaar geleden aan zijn artistieke carrière en heeft in die periode velen weten te raken en betrokken in de meest uiteenlopende projecten. Eigenlijk is hij het levende bewijs dat kunstenaars geen wereldvreemde zonderlingen hoeven te zijn die zich in ateliers opsluiten en alleen via hun werk kunnen communiceren. Op 22 november opent op Mattemburgh een overzichtstentoonstelling van met name recenter werk. Die middag presenteert Sjoerd een boek over zijn leven als kunstschilder tot nu toe.

                 

 

Als beeldend kunstenaar is hij bij de meeste mensen vooral bekend vanwege zijn schilderijen. Hij is er echter de man niet naar om zich af te zonderen in het atelier achter zijn woning. Die ruimte is dan ook zodanig ingericht dat er grotere gezelschappen kunnen zitten aan een grote tafel en kunnen werken aan eigen schilderingen en verwante zaken. Sjoerd geeft namelijk graag les en ondersteuning, ook aan mensen met een verstandelijke beperking of psychische problemen. "Ik gebruik schilderen graag als middel om mensen te verbinden met elkaar, ze te helpen", zo zegt hij. Mede daarom werd hij door organisaties als Roparun en Zoom- en Zegestede gevraagd om iets bijzonders te organiseren voor het gedenken van overleden dierbaren of het aandacht vragen voor zieke mensen. Het resulteerde onder meer in het onlangs gepubliceerde boekwerkje Gedichterbij, waarvoor meerdere Bergenaren een tekst leverden die tot nadenken stemt. Ook organiseerde Sjoerd meerdere malen de Belevingsroute, op en om de begraafplaatsen in Roosendaal en Bergen op Zoom.

 

Terug naar zijn werk! De kunstschilder Sjoerd heeft wat te vieren en dat doet hij -geheel in zijn eigen stijl- niet alleen. Er komt dus een boek over zijn oeuvre tot nu toe, waarbij hij ook vertelt over de achtergronden en ontstaansredenen ervan. En daarnaast is er dus die expositie. Van 22 november tot en met 10 januari kunnen geïnteresseerden iedere zaterdag en zondag tussen 14.00 en 17.00 uur op Mattenburgh komen kijken. Sjoerd probeert er zelf steeds bij te zijn, geeft op zaterdag vooral tekst en uitleg, en is voor de zondagen druk bezig met het regelen van muziek. Hij licht toe: "Ik ben met vrienden en bekenden in overleg hierover. Het idee is om mensen die dat willen de ruimte te geven hun eigen muzikale invulling te geven aan de middag. Dat wordt hier en daar heel persoonlijk, bijvoorbeeld ter nagedachtenis aan een overleden ouder die bij mij schilderles volgde. We gaan muziek horen die bij de gemaakte schilderijen past." De expo gaat dus niet alleen over Sjoerd en zijn beeldende kunst maar opnieuw óók over de verbindende factor die hij nu eenmaal is.

 

Tekst en foto: Hans-Jorg van Broekhoven

 

 
 Roparun project: Herdenkingsmonument ism scholieren en buurtbewoners voor de deelnemers aan de Roparun. Bergen op Zoom pinksterweekend 25 mei.
 Gedichterbij.Met dit thema gaan we het gedenkmonument verder invullen. Algemeen is het thema Walk of Fame en daarbij sluit dit onderdeel mooi aan. We zullen binnenkort mensen vragen een gedicht in te sturen, welke we selecteren en in een boekvormpje uitgeven. De opbrengst van deze oplage komt ten goede voor de Stichting Roparun die er weer een mooie plaatselijke bestemming voor zal vinden.14 juni expositie
 

Samen met de muziekgroep: De Bachfreunde met werken van Bach, aangevuld met een aantal muziekstukken van Vivaldi, Händel, Ridout. 

Met deze groep hebben ze nu twee keer een concert gegeven met een expositie erbij. Een leuke combinatie die de eerste twee keer goed zijn ontvangen. Tijdens het concert zijn er blokken voor de kunstenaars om uit te leggen welke werken ze hebben meegenomen. Ieder doet dat op zijn eigen manier. Deze insteek willen we ook geven aan een concert op 14 juni in Bergen op Zoom. Ik zal er mijn schilderijen laten zien icm gedichten van Daniëlle Boudewijn die helaas op veel te jonge leeftijd is overleden, nu 6 jaar geleden.

Expositie Villa mattemburgh Hoogerheide ivm 25 jaar Kunstenaar, in augustus 2015
Tevens voorbereidingen voor een boekwerkje over mijn 25 jarig jubileum als kunstenaar.

__________________________________________________________________________________________________________________
 

2014


Groeps expositie juni 2014 over de Maria Ommegang in het Koetshuis, Bergen op Zoom."Kunst in de Breedte"
Zondag 15 juni is van 11.00-17.00uur Kunst te bewonderen van 25 kunstenaars uit de regio Halsteren en Bergen op Zoom. De lokatie is Vetterik, precies op de grens tussen bergen op Zoom en halsteren. De vetterik is een kleine buurtschap waar de bewoners voor deze dag hun tuinen beschikbaar en openstellen. Niet alleen voor Kunst maar ook om eens een kijkje te komen nemen in de tuinen. er is parkeergelegenheid aanwezig,maar mensen worden verzocht met de fiets te komen. Voor een drankje kunt U ook terecht natuurlijk in 1 van de tuinen aan de Vetterik.Realisatie Boek: Daniëlle"hier heb ik helemaal geen tijd voor"

Zondag 18 mei zal het boek Daniëlle van lilian Boudewijn-Slaats uitgebracht worden. Het is een aangrijpend relaas van Lilian die in 2008 haar dochter Daniëlle verloor. Naast het aangrijpende verhaal zijn ook emails verwerkt door Daniëlle zelf geschreven tijdens haar ziekte en zijn prachtige gedichten van Daniëlle voorzien van mijn schilderijen.


                                                                                             

 

   
 Expositie Stuartloft Antwerpen: 28 maart- 27 april
                         
 

Gedurende deze periode zal ik mijn laatste schilderijen exposeren in mijn oude studentenstad. Bijna 25 jaar geleden heb ik daar getsudeerd aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten. Een mooi moment om te laten zien wat het mij heeft gebracht als kunstenaar. Zondag 28 maart was drukke en gezellige opening. Een prachtige lokatie en leuk te combineren met een bezoekje aan de stad Antwerpen. Een zeer geslagde lokatie en mooie expositie!!

 

Groepsexposities cursisten Interium 16 maart- 28 mei

Dit jaar zijn nog een 2 tal exposities te zien in het Interium in Brgen op Zoom met schilderijen van mijn curstisten. Momenteel zijn  er werken te zien van de maandagmiddag en woensdagochtend groep. Daarna zullen de woensdagmiddag en -avondgroep een expositie inrichten


100 jaar crematie nederland 5-6 april

Omdat dit jaar 100 jaar crematie wordt toegepast in het uitvaartwezen heeft crematoria zoom en zegestede mij en Hilde van Straten-de Caluwe gevraagd een invulling e geven aan deze speciale dag. Op de crematoria in bergen op Zoomen Roosendaal zal een soort tentoonstelling te zien zijn waarbij de jeugd ook een rol heeft gekregen. Via een lesbrief zullen we een aantal kinderen vragen een werkstuk te maken over vroegere rituelen bij overlijden uit de tijd van de Vikingen, Hunnebedden en de middeleeuwen bv.Dossier 3.0 26 febr-6 april

In het Noordbrabants Museum worden kunstwerken tentoongesteld die door kunstenaars zijn gemaakt met kinderen die momenteel leven in een zorginstelling of speciaal onderwijs volgen. Meer dan 50 Brabantse kunstenaars zijn gekoppeld aan een kind om samen iets moois te maken en een leuke tijd samen door te brengen. Ik heb mogen werken met de 5 jarige Alvaro en zal binnenkort ons resultaat hier op de website zetten.
 

  

                
Angry Bird, 100x100cm, acryl op doek. 
Een schilderij vol figuren uit het spelletje Angry bird van Alvaro en door mij verbonden met een weergave van zijn karakter, speels,kleurrijk en lief. Onder grote belangstelling heeft Koningin Maxima de expositie geopend. organisatie: www.cultuurkantine.nl


 2013

Allerzielen 2013

zaterdag 2 november Roosendaal en zondag 3 november Bergen op Zoom 18.00 - 19.30 uur

Allerzielen 2013 in Roosendaal en bergen op Zoom wast weer een groot succes. De stichting crematoria heeft samen met Hilde van straten en mijzelf een prachtige belevingsroute gerealiseerd waar velen gebruik van hebben gemaakt. Honderden mensen hebben een bezoek gebracht om op deze speciale manier hun dierbaren te gedenken en herdenken.

   

 Op onderstaande link ziet U een interview over Allerzielen 2013 van Zuidwest TV.

 http://www.zuidwesttv.nl/video/2970/cocktail-29-oktober

Deze link toont een sfeerimpressie van de belevingsroute Roosendaal van zaterdag 2 november jl.

 http://www.bndestem.nl/video/Tag/roosendaal?ref=video_list&ref=video_list#1.4080274

 

 

 

DezD

    
Dinsdag 8 0ktober 

Samenwerking met InterieurModernisten Bas+Mar de Jaeger in Kapelle met solo-expositie van 30 schilderijen van mij. Te zien vanaf 11 oktober. Voorafgaand zal er rondom het thema "Inspiratie sensatie" een avond worden georganiseerd waarbij ik uitleg geef over dit onderwerp, samen met Maarten Stalpers die over muziek en geluid iets zal uitleggen. Kortom: "welke muziek en welke kleuren geven iemand Inspiratie!". Als de inhoud verder is vormgegeven zal ik hier uitvoerig op terugkomen via de media, facebook en verschillende websites,waaronder deze site natuurlijk. 

Inschrijven voor de speciale openingsavond van 8 oktober kan via www.basenmar.nl of via een telefoontje naar mij; 0164 235677.

 


Oktober
het boek "Daniëlle" is bijna klaar!!

Verder zijn er ontwikkelingen om een boek, geschreven door Lilian Boudewijn -Slaats te voorzien van passende schilderijen. Een boek waarin zij het leven van haar dochter beschrijft tijdens haar fatale ziekte en overlijden, nu 4,5 jaar geleden. Vorig jaar heb ik voor de familie haar portret mogen schilderen en is een speciale band met de familie gegroeid.

Zondag 22 september

is de expositie geopend "Hi 5" in Het Interium ( Bergen op Zoom). groepsexpositie met Piet-Jan Sep-tekeningen , Guus van Dijk fotografie, Louis de Bot en Beate Harmeling-beelden, en nieuw werk van mijzelf. Interium, Zuidzijde Haven 39a Bergen op Zoom. geopend tijdens kantooruren en te zien tot 18 november.

 

2012
 

 Allerzielen 2012
 Interview voor Allerzielen Bergen op Zoom, zondag 4 nov en Roosendaal zaterdag 3 november. http://www.zuidwesttv.nl/video/2098/allerzielen
  Ook dit jaar organiseer ik een belevingsroute op de begraafplaatsen van Bergen op Zoom op zondag 4 november en in Roosendaal voor het eerst op zaterdag 3 november. We organiseren samen met het Crematorium Zoom- en Zegestede een belevingsroute waarbij mensen hun dierbaren kunnen gedenken en herdenken door samen te dlen. Kunst speelt een grote rol om dit te realiseren. Dit jaar begint de route vanaf 17.30uur en stopt de avond om 20.00uur. Iedereen is van harte welkom.


impressie van vorig jaar 2011 is ook te vinden onder "projecten".

 TV uitzending.
 Afgelopen weekend, 23 september, is een opname getoond van mij over mijn vak en passie. op de lokale tv: Zuidwest TV. Ik vertel wat over mijn vak en de link naar het bedrijfsleven.Leuk om even te kijken.

 http://www.zuidwesttv.nl/video/1997/sjoerd-vd-boom
          
 Mijn schilderij "Communicatie" is tevens de award voor jonge ondernemers die meedingen in een onderlinge strijd, opgezet door Zuidwest TV.

 Expositie: De Rode Draad.

Vanaf 8 september tot 4 oktober is er een groepsexpositie met mijn deelname te zien in het Tongerlohuys te Roosendaal. Het museum is dagelijks geopend vanaf 14 uur, behalve op maandag.

Het thema van de expositie is: "De Rode Draad"en gaat over een belangrijk stuk grond wat de 18 deelnemers inspireerd. Mijn deelname gaat over Fort de Roovere en vooral de gedachte dat alles in ere wordt hersteld,maar we degene die voor ons zijn gestoreven tijdens het beleg van bergen op Zoom in 1747 niet gedenken. Mijn deelname bestaat uit een ontwerp voor een gedenkmonument voor de vele,meer dan 400 overleden soldaten.
 

      Fort de Roovere
 
    1747
 
     het beleg van Bergopzoom
       een Franse slag
       als herinnering 
        Fort de Roovere
 
          Fleur-de-lis
           het Sint-Andrieskruis
          om te gedenken
                                                     
         zij
         wiens naam
         Wij zijn vergeten
       *


Gedicht behorende bij mijn ontwerp voor Fort de Roovere.


Laatste werk 2 luik: "Hemel"

         Helder
          bij een donkere nacht
           zal een ster de hemel kleuren
            tot een licht gevoel
           vanbinnen zacht
 
           omdat we naar geliefden speuren
 


formaat 100x100 en 100x100cm, acryl op  doek

 

Portret

Onlangs heb ik een portret mogen maken van Daniëlle. Dankzij haar ouders heb ik dit dierbaar prortet kunnen en mogen maken.
           
Met toestemming van haar ouders heb ik het op mijn website geplaast.
                            Daniëlle is 4 jaar geleden overleden.
 

 

Expositie "3-versiteit"

6 februarie - 19 maart

 Dit is de eerste expositie van cursisten van mijn atelier. Emmy van Duijvendijk en Deanne Suijkerbuijk exposeren hun abstracte werk en Ineke Bouwman exposeert meer realistsisch werk.Van 6 februarie tot 19 april kunt U het werk bewonderen bij Het Interium aan de Zuidzijde Haven 39a in Bergen op Zoom.


 

   

  Open atelier 18 december Middelburg :
    
Op zondag 18 december was de Open Atelierdag. Tussen 13 en 17 uur was het een komen en gaan van mensen. wat een leuke reacties en complimenten heb ik mogen ontvangen. Het was zeer geslaagd en ook zakelijk gezien een succes. Verkoop van schilderijen en mooie opdrachten om te mogen maken. Mocht U interesse hebben het atelier te bezoeken,belt u gerust om iets af te spreken,geheel vrijblijvend, bent U van harte welkom in het atelier aan de  Buitenruststraat 20 Middelburg .                 

          

Allerzielen 2011: uitgelicht: gedenken en herdenken

Op 31 oktober is een beleveningsroute georganiseerd voor Allerzielen.

Voorzitter Jo Staps: "Met enkele mensen hebben we nagedacht over de vraag of we ook dit jaar weer, in nauwe samenwerking met het Crematorium Zoomstede, rond Allerzielen een
avondbijeenkomst zouden kunnen houden in het Crematorium en op de begraafplaatsen aan de Mastendreef. Een eerdere avondbijeenkomst in 2009 had zoveel bijzondere indrukken achtergelaten bij de bezoekers en de (mede)organisatoren, dat we niet lang konden aarzelen. Toen de kunstenaar Sjoerd van de Boom met groot enthousiasme bereid was aan de voorbereiding van deze gebeurtenis mee te werken wisten we het zeker."

We willen opnieuw een bijdrage leveren en mensen die een dierbare verloren hebben, kort of langer geleden, een hand reiken om op een zinvolle en sfeervolle wijze te herdenken en te gedenken. We zijn er van overtuigd dat herdenken en gedenken van betekenis is omwille van onze dierbare overledenen, die we niet vergeten willen, en die in en door ons voortleven. En dat gedenken en herdenken ook van betekenis is voor onszelf, immers alleen als we verlies en rouw serieus onder ogen zien, kan ons eigen leven na een verlies zijn zin behouden of opnieuw zin en betekenis krijgen.


ck_111031_bergen_op_zoom_02.jpg   ck_111031_bergen_op_zoom_04 - kopie.jpg

 

deze sfeerplaatjes illustreren de sfeervolle avond en de drang dit jaarlijks te blijven organiseren. Meer nieuws hierover op   'De overledenen worden niet vergeten'  en   Allerzielen 2011 is herdenking voor iedereen   in BN DeStem.


Expositie Orangerie Mattemburgh in Bergen op Zoom/Hoogerheide.

 KLEUR-EIGEN

 

Vanaf 22 augustus is de expositie KLEUR - EIGEN te bewonderen bij de Orangerie Mattemburg in Hoogerheide. Hiervoor zijn speciaal drie kunstenaars gevraagd om de mooie ruimtes van het restaurant in te richten. Ageeth Boermans, Lisette Durinck beiden uit Breda en Sjoerd van den Boom uit Bergen op Zoom hebben een overzicht van hun werk gemaakt en de titel KLEUR-EIGEN aan de expositie gegeven. De titel verwijst naar de heldere kleuren en ieders eigenheid van het werk.

Er worden abstracte landschappen, abstract werken en karakterportretten getoond. Gezien de Week van het Landschap die December plaatsvind , is de expositie KLEUR-EIGEN een mooie aanvulling hierop. Het Brabants Landschap organiseert op en rond het landgoed Mattemburg tal van activiteiten. Omdat de Orangerie een belangrijk element is van het landgoed, heeft eigenaar Frank van Akkeren ons gevraagd een mooie expositie te creëren. 

De expositie is tijdens openingstijden te bezoeken. Tevens is er een speciaal menu samengesteld, het Art menu, met extra korting. Natuurlijk kunt U de expositie ook combineren met een bezoek aan de fraaie tuinen van het landgoed, met daarbij een lekker kopje koffie of een heerlijke lunch.

                                  Locatie:

Orangerie Mattemburgh
Antwerpsestraatweg 181
4631 PN Hoogerheide
tel: (0164) 66 08 34

 

.


ProefMei, 27, 28 en 29 mei 2011 
 

 
Ieder jaar is er plaats voor de 4e A van Art tijdens Proefmei. Speciaal voor het project Kunst AAAn tafel heeft organisator en kunstenaar Sjoerd van den Boom een aantal kunstenaars gevraagd hun AAA werk te presenteren bij de deelnemende restaurants van Proefmei 2011, van 1 mei tot 24 juni, en bij Het Markiezenhof onder de arcade, tijdens het Proefmei weekend. 


                                    
Momenteel is dit werk te zien bij restaurant Poncin, steenbergsestraat in Bergen op Zoom
 

Kunst in 11 Restaurants

 

Tot Sint Jan op 24 juni kunt u in de restaurants in de regio genieten van een ProefMeiNu, menu’s die speciaal “gecomponeerd” zijn rondom de A’s.

In de deelnemende restaurants is van 1 mei tot 24 juni het ProefMeiNu verkrijgbaar. Dit is een driegangen menu met de streekproducten op de kaart zoals de drie AAA’s. In deze restaurants kunt u bovendien genieten van diverse kunstwerken, die kunstenaars uit de regio speciaal voor deze gelegenheid hebben gemaakt, uiteraard geïnspireerd door het thema AAA.

Voor meer info kunt U terecht op de website: www.proefmei.nl
 
Expositie Sjoerd van den Boom :Schilderen met Woorden
 


Het jaar 2010 zit er bijna op.... maar het A.M. de Jong-museum heeft u nog écht wat te bieden in de dagen tussen kerst en oudjaarsdag 2010.
Tijdens de driedaagse expositie zal kunstschilder Sjoerd van den Boom op verrassende wijze taal en beeld met elkaar in verband brengen.
Als bezoeker kunt u zien dat de woorden die de woordkunstenaar A.M. de Jong in zijn boeken schilderde op meesterlijke wijze op het schildersdoek uit de verf komen.
Als museum zijn we trots om u dit, in de donkere dagen voor de jaarwisseling, te mogen laten zien.

Expositie geopend van 14.00 tot 17.00 uur op  dinsdag 28-12, woensdag 29-12 en donderdag 30-12-2010.
A.M. de Jong-museum, Voorstraat 29, Nieuw-Vossemeer
Meer informatie op
www.amdejongmuseum.nl

    


Uit Poeske, pagina 96:    

Op kleine hoogte bleef zij staan en keek  naar die oneindige wijdheid van water, onder de hoge
blauwe hemel blinkend in de zon. Er stonden bruine en witte zeilen op en heel ver weg als schaduwen
de blauwige, doorschijnende schimmen van bomen op de Vlakkeesche oever, alle naar één kant onder de
harde druk der Westerstormen


                           
De grote Zomer, pagina 9: 


Maar dadelijk vloog zijn aandacht terug naar het wondere schouwspel van de rivier, deze transparant grijze
droom, van goudgloed oversidderd, het doorheen glijden van schepen en boten, zeilen en schoorstenen, de
zacht bewogen, van flikkerende lanspunten doorwemelde waterbaan, de wegblauwde naar de verte, waar
water en lucht ineenvloeiden en alle dingen doorzichtige schaduwen werden tegen doorzichtige achtergrond,
alsof alle zwaarte, alle stoffelijkheid was opgeheven.


                             

_____________________________________________________________________________


                                                                        

 

       

Artikel in Stadsmagazine 11 juli 2010, geschreven door Irma van Schaik
 

 

Kunst in het Crematorium                                             
 

 

Sinds kort hangt in crematorium Zoomstede aan de Mastendreef een nieuw drieluik van kunstenaar Sjoerd van den Boom. “Ik wilde een beetje troost, een beetje warmte brengen,” aldus Sjoerd.

“Er is een tijd geweest dat ik vaak, te vaak, in het crematorium moest zijn,” vertelt hij. “Ik vond de ruimtes wat kil en kaal, en vroeg me af of ik daar niet iets mee kon doen. Toen ik ging overleggen, bleek de directie al snel heel enthousiast.”

Sjoerd maakte het drieluik De Morgen/Nacht/Het licht. “Toen dat klaar was, vond ik dat er iets bij moest, gedichtjes. In vijf minuten had ik die op papier, alsof het al had zitten borrelen tijdens het schilderen. Alsof het zo moest zijn.” Van de schilderijen zijn ook kaarten gemaakt, die de bezoekers van het crematorium mee kunnen nemen. Het drieluik hangt nu in de condoleanceruimte.
 

In de ontvangstruimte hangt inmiddels een nieuw drieluik van de Bergse kunstenaar, The Circle of Life, met de drie titels Binden, Verbinden en Loslaten. Het eerste schilderij (Binden) gaat over de band met onze ouders en voorouders, het tweede (Verbinden) over de fase waarin we loskomen van onze ouders en zelf onze keuzes gaan maken. Het derde schilderij (Loslaten) gaat over onze laatste levensfase, het sterven en het loslaten van het aardse leven. Sjoerd: “Zo zal de ‘levenscirkel’ zich steeds weer herhalen bij een nieuwe geboorte en zullen de herinneringen aan onze overledenen altijd ‘levend’ blijven. Ik hoop dat de mensen die hier komen iets aan mijn schilderijen hebben.”
 

Binnenkort staat er voor Sjoerd een internationaal project op het programma. Op 11 september vertrekt hij naar Hongarije om daar met Belgische en Hongaarse kunstenaars samen te werken met verstandelijk gehandicapte kunstenaars uit die landen. Sjoerd deed ook vorig jaar hieraan mee (toen werd het project in Zeeland gehouden) is als enige Nederlandse kunstenaar voor dit project gevraagd. “Heel leuk om te doen, heel intensief ook. Het is een heel proces, dat heel spannend is om te zien ontstaan: passen de reguliere kunstenaars zich aan aan de situatie, kunnen de verstandelijk beperkte kunstenaars uit hun eigen routine stappen, worden er samenwerkingen aangegaan, en wat ontstaat hieruit. Aan het einde van de week wordt er een expositie samengesteld, maar eigenlijk is die van ondergeschikt belang. De weg ernaar toe is het belangrijkste.”

In zijn atelier in Bergen op Zoom werkt Sjoerd regelmatig met verstandelijk beperkte kinderen. “Het is mooi om te zien hoe zij zich kunnen uiten in kunst.”


Deze schilderijen zijn momenteel tentoongesteld in het Crematorium Zoom-en Zegestede in Bergen op Zoom.
 

  
              Het Licht                                                       De Morgen                                                    De Nacht
                            

 


                                                  The Circle of Life                                                      14 mei 2010

     

Dit 3 luik gaat over de cirkel van het leven en beschrijft 3 fases uit ons leven. Kort samengevat: 
Binden- verbinden en Loslaten. het is momenteel te zien in het Bergse Crematorium Zoom-en Zegestede.

 

Het 1e schilderij: Binden.
Vanaf de geboorte zijn we genetisch verbonden met onze ouders en onze voorouders. Generaties lang worden de genen doorgegeven en bepalen mede onze eerste fase van ons leven waarin we afhankelijk zijn van de zorg van onze ouders. De sterren symboliseren de overleden voorouders en familieleden.
Het 2e schilderij: Verbinden.

Hier begint de 2e levensfase, waarin we loskomen van onze ouders en zelf onze keuzes gaan maken. Eigen vrienden kiezen en ons ontwikkelen. De “levensboom” of stamboom symboliseert de groei van de vriendenkring , onze familie en het gezin.
Het 3e schilderij: Loslaten
De laatste fase is in het 3e schilderij weergegeven. De handen symboliseren het loslaten van het aardse leven bij ons overlijden en het achterlaten van het gezin, de familie en onze vrienden. Zo voegen we ons bij diegenen die al eerder zijn overleden, onder de sterren.

Zo zal de “levenscirkel” zich steeds weer herhalen bij een nieuwe geboorte en zullen de herinneringen aan onze overledenen altijd “levend” blijven.

 

Realistische kunst bij Interium     23 april-18 juni 2010
 

 

           

     
Vrijdag 23 april heeft Sjoerd van den Boom de druk bezochte expositie geopend. U bent van harte welkom de 45 schilderijen te bekijken in het Interium. De cursisten die aan deze eerste expositie deelnemen zijn: Rene Horsten, Mieke van Haren, Ton Lammertsma, Gisela Jorritsme, Rie Zwetsloot, Gerda Boudewijn, Rianne Moonen, Tonny van Loenhout, Pieter Piessens, Annie van Geel en Truus de Nie.

 

De expositie is vrij toegankelijk tijdens kantooruren. www.interium.com


Land in Zicht


Expositie van 28 februari t/m 21 april 2010.


 

Matthieu van Riel (1958, woont en werkt in Breda) en Sjoerd van den Boom (1964, woont en werkt in Bergen op Zoom) vinden beiden inspiratie in het landschap. Van Riel gebruikt de verf om het landschap in sobere kleuren te kneden tot een landschapsillusie. Van den Boom benadrukt de contrasten in een landschap door een ruig kleurenbombardement. De schilders hebben ieder hun eigen visie op het landschap; ze geven de bezoeker ‘in-zicht’ in het gegeven landschap. Deze expositie is georganiseerd door CBK West Brabant, een organisatie voor beroepskunstenaars.

De expositie werd geopend door Koos Tuitjer, redacteur bij Brabant Cultureel en woonachtig in Roosendaal. www.ckbwestbrabant.nl

Openingswoord Koos Tuitjer 

 

"Allereerst wil ik even een licht zetten op het werk van Sjoerd van den Boom. Deze Bergse kunstenaar is een hartstochtelijk schilder. En dan hoef ik u nu niet meer aan te wijzen wélke werken nu aan Sjoerd kunnen worden toegeschreven. Want de passie van de schilder beweegt  hier door de Kring als een vuurbol.  

 

De schilder is een klassiek – in Antwerpen opgeleid kunstenaar. In alle bontheid respecteert hij grenzen.Hij heeft een sterk gevoel voor harmonie. Dat werd niet aangeleerd. Dat gevoel is hem- naar mijn stellige overtuiging - aangeboren. Zijn harmonie telt nu wel als een klassieke deugd.Een vitale deugd evenzeer.

 Het gekke is nu  - anno 2010 -  dat zo’n conclusie je heel onbevangen uit de mond komt vallen.  

Bij onze ontmoeting, afgelopen vrijdag, had ik Sjoerd  van  den Boom deze ontboezeming nog niet gedaan.Bij het schrijven is me dit pas ingevallen. Daarom sta ik er nu op die indruk hier neer te leggen.Met de kanttekening ook, dat ik in m’n loopbaan niet veel jongere mensen ben tegen gekomen, tegen wie je dit had kunnen en willen zeggen.

 Er is, zo bleek me uit de bijzondere ontmoeting met de schilder, een Wet van Van den Boom. En die luidt:je hebt zonnige landschappen en je hebt stille landschappen. Maar welke dan ook: luchten wandelen door Einde citaat.

 

Zo’n uitspraak is mij werkelijk uit het hart gegrepen. Ik leg u uit waarom. Zelf ben ik een gepassioneerd wandelaar.  Dun bevolkte gebieden hebben de voorkeur. Wat telt is ‘voelen’ van een landschap. Dat klinkt andere mensen vaak raar in de oren. Hoe dat werkt: details vallen  weg, want ze smelten samen. Je wordt één met de ruimte waarin je beweegt. Dat lukt alleen als je werkelijk buiten bent.

 

Welnu die condities tref je ook aan in het kijken en ondergaan van het werk van Sjoerd van den Boom. Maar de plek hier, werkt daar ook aan mee. U moet hier nog eens terug te komen, in de middag uren, wanneer het theater uit rust van de toeloop. Dan is het hier nog indrukwekkender. Het werk van Sjoerd is in alle bontheid, een poëtische droom. "

 
Galerie De Kring 
open van ma t/m vrijdag 11.00 uur - 16.00 uur zaterdag van 11.00 uur - 13.00 uur en tijdens voorstellingen.
www.dekringroosendaal.nl  

 

 

                        

 


                     


Abstracte kunst van cursisten bij Interium

 

 

Vanaf vrijdag 26 februari kunt u abstracte schilderijen bewonderen bij de expositieruimte van het bedrijven
verzamelgebouw Interium aan de Zuidzijde Haven 39a in Bergen op Zoom. Tot 23 april kunt u dit werk bekijken
van 13 cursisten van kunstschilder Sjoerd van den Boom. Dit is de eerste expositie van een serie van 3
tentoonstellingen. De tweede expositie zal vanaf 23 april realistisch werk laten zien van andere cursisten
en op de laatste expositie zal vanaf begin juli werk te zien zijn”wat er tussenin zit.”

 

Vrijdag 26 februari zal Sjoerd van den Boom de expositie openen om 17.00uur. U bent van harte welkom
om samen met de deelnemende kunstenaars het werk te bekijken met een drankje en een hapje.
De cursisten die aan deze eerste expositie deelnemen zijn: John Schrauwen, Joke Mensen, Rainer Land,
Els Hagenaars, Johanna van Isselt, Rene van der meulen, Emmy Duivenduijk, Ilse Nefs, Deanne Suijkerbuijk,
Marianne van Broekhoven, Camille van Gurp, Helma Vonk en Stephanie Franken.
De expositie is vrij toegankelijk tijdens kantooruren. info op www.interium.com               


 

 

Expositie Het Anbarg in Etten-Leur  20 januari 2010  

 

 
Kunstenaars Sjoerd van den Boom en Piet-Jan Sep

Van 28 januari tot eind april zal in het zorgcentrum Het Anbarg in Etten-leur werk te zien zijn van de kunstenaars Sjoerd van den Boom uit Bergen op Zoom en Piet-Jan sep uit Roosendaal.Op deze expositie exposeert Sjoerd zijn abstracte landschappen in acryl en Piet Jan zijn tekeningen in kleurpotlood. U kunt de expositie dagelijks bezoeken bij Het Anbarg aan de Nassaulaan 1  in Etten-Leur van 8.30-20.00uur.


Piet-Jan Sep (geboren 31 juli 1970) uit Roosendaal tekent al meer dan 14 jaar. Door zijn autisme is hij na veel omzwervingen nu aan het tekenen op een hoger niveau. Piet-Jan maakt tekeningen met kleurpotlood in felle kleuren. De tekeningen ontstaan vanzelf. De werkwijze is echt uniek. Soms zie je invloeden van Hundertwasser, Picasso of Dali. Piet-jan tekent maskers, kippen, huizen en lijnen. Bijzonder is wel dat zijn onderwerpen altijd uit een even aantal bestaan. Piet-Jan werkt direct, zonder voorbereidende schetsen op het papier. Delen worden getekend en tegelijk kleurt hij andere delen met zijn kleurpotloden. Hij creëert diepte in zijn werk door middel van doorkijkjes. Tekeningen worden in het geheel opgebouwd, niet stukje voor stukje ingekleurd. Daardoor maakt hij het werken overzichtelijk. Alle doorkijkjes en overlappingen lijken zich al in zijn gedachten te hebben gevormd. De samenstelling van kleuren gaat op gevoel en is daardoor puur. De sfeer in het atelier bepaalt de kleur.De veranderingen in zijn tekeningen zijn nu steeds meer merkbaar in zijn laatste werken. De rust en vriendschap met vriend en kunstenaar Sjoerd van den Boom liggen hier zeker aan ten grondslag.

            
Expositie Oudenaerde, zusterstad van Bergen op Zoom    1 december 2009

Momenteel druk bezig met de voorbereidingen voor een expositie in Oudenaerde. Oudenaerde is een belgische zusterstad van Bergen op Zoom en op uitnodiging van de Stichting Jumelage zal ik een expositie organiseren in het stadhuis van Oudenaerde. Als mede-exposanten heb ik Rick Lelieveld en Peter Franssen gevraagd. De expositie begint op zaterdag 12 december en duurt 2 weken. Na het succes van deze expositie heeft de Stichting Jumelage de organisatie op zich genomen een uitwisseling te organiseren met kunstenaars uit Bergen op Zoom en Oudenaarde in 2011, in het momenteel verbouwde stadhuis van Oudenaarde.

 
        


Expositie Storm galerie Amsterdam        1 december 2009

In de maand januari hangt mijn werk bij de Storm Galerie in Amsterdam.
Het is een groepsexpositie waarbij ik abstracte landschappen exposeer.Wegens succes is deze expositie nog een maand verlengd.
                                                           
   


Opstarten project Roversbende   1 december 2009
Na een super geslaagd project Allerzielen Alom(zie projecten) op 30 oktober jl, zal dit project een vervolg krijgen in het nieuwe jaar. Als opvolging start ik een werkgroep op waarbij we gaan proberen jongeren met een verlies in hun gezin, een plek aan te bieden. Een plek om te delen en een aantal projecten te gaan realiseren. Met kunst, muziek, toneel of gewoon een dagje samen uit naar zee. De titel RoVersbende refereert naar Rouw en Verlies bij jongeren. De jongeren die in het project hebben gezeten zullen de kern gaan vormen en als ambassadeurs voor de RoVersbende gaan optreden. De bedoeling is ook hierbij de scholen te betrekken met lesbrieven en schoolprojecten. Professionele hulpverleners zullen mede de groep begeleiden.


Sakkoprijs 2008 voor Sjoerd van den Boom
 
  Beeldend kunstenaar Sjoerd van den Boom heeft zaterdag 8 november de Sakko Cultuurprijs voor Kunsten en Letteren 2008 ontvangen. De prijs werd onder grote belangstelling uitgereikt in de hofzaal van Het Markiezenhof.Juryvoorzitter Willem Vermeulen motiveerde waarom ze de oeuvreprijs dit jaar aan Van den Boom heeft toegekend. De prijs bestaat uit een replica van de windvaan
op de toren van Het Markiezenhof, een geldbedrag en een oorkonde.
Tamoil-directeur Peter Etman reikte het geldbedrag uit terwijl burgemeester Han Polman van Bergen op Zoom de winnaar de replica overhandigde.

 

Na een dankwoord van Sjoerd van den Boom
en het heffen van het glas, was er gelegenheid de laureaat te feliciteren. 
De Sakko-prijs voor Kunsten en Letteren 2008 is toegekend aan:

Sjoerd van den Boom, beeldend kunstenaar te Bergen op Zoom

 
wegens zijn hoogwaardige en fijnzinnige schilderijen, waarin hij met een treffend kleurenpalet en een vaardige persoonlijke touch zijn diepzinnige filosofie over het menselijke communiceren van emoties op uitermate artistieke wijze weet vast te leggen. In dit streven heeft de laureaat getoond te beschikken over een grote mate van ambachtelijkheid waarbij creativiteit en op werken gericht ethos hand in hand gaan. Ook toont de laureaat zich een gedreven dienaar van zijn kunstvorm door zijn activiteiten op het terrein van de begeleiding van studenten waarbij het bijzondere vermelding verdient dat Sjoerd ook leerlingen uit de kring van verstandelijk gehandicapten weet te motiveren tot het ontdekken en benutten van de eigen talenten.

foto's: Fotolino

Daarbij heeft hij zich weten op te werpen als ambassadeur van zijn metier door het (mede) organiseren van op de
samenleving gerichte activiteiten. Hij is daarbij niet wars van publiciteit. Mede door de interlokale en internationale uitstraling van zijn activiteiten heeft de jury vastgesteld dat Sjoerd van den Boom hiermee een belangrijke bijdrage levert aan het artistieke leven en de culturele uitstraling van stad en land van Bergen op Zoom.
  
Bergen op Zoom, 8 november 2008


ProefMei,het grote culturele- en culinaire evenement komt er weer aan. Op 27, 28 en 29 mei staat het centrum van Bergen op Zoom weer in het teken van de streekproducten. Tijdens het driedaagse evenement komt u de drie A’s, Asperges, Ansjovis en Aardbeien overal tegen.